Artboard 7

Ik ben geen gemmoloog of steenhandelaar en heb noch het ene noch het andere te verdedigen. Ik ben juweelontwerpster en mijn doel als ontwerpster is mooie, duurzame juwelen crëeren. De komst van lab-grown diamant heeft mij toegelaten om dit te doen tegen een toegankelijkere prijs en daar ben ik dankbaar voor.

Maar wat is nu juist het verschil? 

Laat ons beginnen bij datgene waar iedereen het over eens is: het verschil tussen lab-grown diamant en natuurlijke diamant ligt enkel en alleen in hun oorsprong. Natuurlijke diamant wordt onder druk en warmte gevormd onder de aardkost gedurende vele jaren, daar waar lab-grown diamant op een veel kortere termijn in een gesimuleerde omgeving (labo) wordt gevormd. Vergelijk het met ijs dat op een natuurlijke manier onstaat op Antarctica en ijs dat ontstaat in onze diepvriezer. Het resultaat is hetzelfde. Lab-grown diamanten zijn dus géén valse diamanten, maar een resultaat van een vernuft, modern proces.

Wat is dan de gevoeligheid? 

Het idee leeft nog volop dat je enkel met natuurlijke diamant ‘the real deal’ koopt (wat chemisch en fysiek dus weerlegd kan worden). Sommige klanten hebben extra budget over voor het gevoel van ‘authenticiteit’. De vraag is dan: hoevéél extra budget heb je daar precies voor over? De prijzen tussen lab-grown diamant verschillen exponentieel naarmate de grootte of het gewicht (ct) van de steen stijgt. Ik kan een ring maken met 1ct lab-grown diamant. Voor minstens het driedubbele van de prijs kan ik diezelfde ring maken met een natuurlijke diamant en vaak boet je dan nog wat in op de kwaliteit van de steen. Dat zijn astronomische prijsverschillen. Zeker nu de trend ‘the bigger the better’ weer een opwaartse beweging maakt en we allemaal onze centjes goed kunnen gebruiken voor andere zaken, is lab-grown diamant – in mijn ogen althans – een zeer goede keuze. Het juweel werd daarom niet met minder liefde gecrëerd en uitgekozen. Kwalitatief heb je exact hetzelfde resultaat. 

Vanuit een investerings point of view kan je soms wél beter kiezen voor een natuurlijke diamant, al overschatten klanten vaak wat je bij een doorverkoop nog kan krijgen voor diamant. Soms kies je dan nog beter voor een zeldzame kleursteen. Het spreekt voor zich dat wat de natuur te bieden heeft eindig is. Lab-grown diamant kan oneindig worden bijgemaakt. Iedereen die iets kent van vraag en aanbod weet wat dat betekent. Stel jezelf dus altijd de vraag of de aankoop als een financïele investering moet dienen en in welke mate dit doorweegt in jouw keuze. 

Op vlak van ecologie kan ik me minder nadrukkelijk uitspreken. We weten allemaal dat er bij natuurlijke diamant ontmijning aan te pas komt, iets wat Moeder Natuur niet ten goede komt. Het creëren van  lab-grown diamant vraagt echter ook veel energie. Men beweert dat hier vaak hernieuwbare energie voor gebruikt wordt, maar de labo’s bezoeken wordt bijna niet toegestaan en dat wekt bij mij enigszins wat argwaan. Over het algemeen wordt lab-grown diamant ook wel de ‘ethical diamond’ genoemd omdat deze een minder grote ecologische voetafdruk zou hebben. De keten van crëeren tot slijpen en verkopen is ook aanzienlijk korter en dus transparanter.

Alles in acht genomen heb ik het al vaak als mijn ‘plicht’ beschouwd om als moderne ondernemer enkel nog met lab-grown diamant te werken. Mijn buikgevoel zegt dat de prijzen van natuurlijke diamant door middel van marketing en monopolies van o.a. De Beers Group artificeel hoog wordt gehouden. Er worden veel armere gezinnen onderhouden met het mijnen van diamant, maar het zijn maar de enkelingen die er echt ‘steenrijk’ van worden. De enige reden waarom ik de omschakeling nog niet volledig heb doorgevoerd, is omwille van de zogenaamde ‘fancy colours’ die ik in het aanbod van lab-grown diamant nog niet kan vinden en waar ik graag mee wil blijven werken vanuit een esthetisch standpunt. Ik vind dat fair enough voorlopig.

Waar ik een vijftal jaar geleden misschien nog enige schroom had over het werken met lab-grown diamant, heb ik dat nu absoluut niet meer. Integendeel. Ik moedig de keuze vandaag de dag graag openlijk aan, met respect voor de klanten die wél nog natuurlijke diamant verkiezen en daar een groter budget voor willen neertellen. Synthetic. Lab-grown. Ethical. Natural. What’s in a name? Zolang het maar mooi en kwalitatief is en van generatie op generatie kan worden doorgegeven, heb ik mijn rol vervuld. 

Wie zich meer wil verdiepen in het onderwerp, raad ik aan om te kijken naar de documentaire ‘Nothing lasts forever’ op Netflix, google te raadplegen of naar podcasts te zoeken die nog meer duiding kunnen geven over o.a. diamant, hun kwaliteiten (4 C’s) en de bijhorende prijszettingen. Want uiteraard is het antwoord op ‘Waarom lab-grown diamant?’ nog veel gelaagder dan deze A4. 

Veel liefs,

Melanie 

suggestions